top of page
  • Foto van schrijverTyra van der Molen

Richtlijnen hoeveelheid voeding - Vers vlees en brokken

Bij het voeren van je dier is het af en toe best lastig om nou op de juiste hoeveelheid te komen. Gelukkig zijn hier richtlijnen voor. Deze richtlijnen geven aan wat een dier van een bepaalde leeftijd en gewicht aan voeding binnen zou moeten krijgen per dag.


Houd er wel rekening mee dat ieder dier anders is. Elk dier heeft zijn eigen behoefte en dit kan onderling erg verschillen. Een dier dat veel beweegt en bijvoorbeeld meeloopt in de sport, heeft een andere voedingsbehoefte dan een huishond. Daarnaast speelt het metabolisme, de grootte van de het dier en de vacht een rol in de hoeveelheid voeding die het dier nodig heeft.

Houd de conditie van de het dier goed in de gaten. Met conditie wordt bedoeld hoe dik of dun een dier is. Wordt het dier te dik zou je wat kunnen minderen in de voeding, wordt het dier te dun zou je wat extra kunnen geven. Vaak is het zelf even zoeken naar de juiste balans.


Hieronder staat een tabel die afkomstig is van www.voerwijzer.com. Deze tabel is een richtlijn, blijf altijd goed naar uw dier kijken.

Tabel vers vlees:

Bij het voeren van brokken is het goed als je in gedachten houd dat de hoeveelheid ongeveer de helft van de hoeveelheid vers vlees is. Dat ziet er als volgt uit:


In sommige gevallen is het handig om vers vlees en brokken te combineren. Het is dan belangrijk om goed uit te rekenen hoeveel voer de hond per dag nodig heeft.


Rekenvoorbeeld:

Een hond van 20 kilo krijgt per dag een vers vlees maaltijd van 250 gram. De rest wil het baasje graag aanvullen met brokken.


De hond zou 20 gram voeding x 20 kilo lichaamsgewicht nodig hebben van het verse vlees. Dit is in totaal 400 gram.


In plaats van deze 400 gram te geven, geeft het baasje 250 gram. Je rekent dus uit hoeveel procent van de dagelijkse hoeveelheid je al gevoerd hebt. In dit geval is dat 62,5% van de volledige voedingsbehoefte van de hond.


De aan te vullen hoeveelheid bedraagt dus 37,5%. Een hond heeft de helft van wat hij nodig heeft aan vers vlees, aan brokken nodig. Dit is dus 10x20=200 gram.


Aangezien de hond al vers vlees heeft gehad heeft hij niet deze volledige 200 gram nodig maar 37,5% daarvan 200 : 100 x 37,5% = 75 gram.


Je vult de 250 gram vers vlees dus aan met 75 gram brokken.Tyra van der Molen

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page