Het is alweer een tijdje december en elk jaar is het weer raak: vuurwerk. Iets waar we gewoon niet omheen kunnen, ook niet met een landelijk vuurwerkverbod. Juist dit jaar lijkt de overlast groter dan voorgaande jaren. Niet alleen vervelend voor ons, maar ook voor onze dieren.
Onze dieren en vooral onze honden en katten zijn vaak bang of angstig voor vuurwerk. Dit komt door het natuurlijke gedrag van de dieren. Dieren in de natuur zijn gefocust op overleven. Die overlevingsdrang is ook bij onze huisdieren aanwezig. Een harde klap, sissend geluid of een hoge piep is voor een dier een signaal voor gevaar. Veel dieren zullen hier dan ook op reageren, de een heftiger dan de ander.
De mate van angst bij een dier kan verschillende oorzaken hebben. Sommige rassen zijn angstiger dan andere, maar angst kan ook voortkomen uit een trauma. Socialisatie speelt hier ook een rol in. Een hond die van jongs af aan al heeft kunnen wennen aan harde geluiden en knallen, is vaak minder bang dan een hond die dit niet heeft meegekregen in de socialisatie.
Deze angst is legitiem en absoluut geen aanstellerij. Een dier dat bang is voor vuurwerk moet worden gerespecteerd. Ondersteun je dier daarom zoveel mogelijk en besteed hier voldoende aandacht aan.
Tips bij vuurwerkangst op korte termijn
Er zijn verschillende manieren om je dier in deze tijd van het jaar te ondersteunen.
1. Zorg er ten eerste altijd voor dat je dier een veilige plek heeft waar hij/zij zich terug kan trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bench met een kleed er overheen.
2. Is jouw hond angstig of bang voor vuurwerk? Houd ze dan de aankomende periode tijdens het uitlaten lekker aan de (lange) lijn. Zo voorkom je dat je dier weg kan rennen als hij schrikt van een onverwachte harde knal.
3. Zorg voor afleiding. Als de hond niet doodsbang is kan een leuke afleiding al voldoende zijn om een beetje te ontspannen. Bedenk voor de avond van oud en nieuw wat leuke hersenwerkjes met lekkere snacks, zodat de hond ergens anders mee bezig is.
4. Bied steun! Stuur je dier niet weg als het lekker tegen je aan wil komen liggen. Gedraag je normaal en geef je dier die ruimte. Troost bieden mag!
5. Er zijn verschillende middelen die je dieren kunnen ondersteunen in deze tijd. Van homeopathische middelen tot medicijnen. Raadpleeg hiervoor altijd een deskundige (wij kunnen hierin ondersteunen) en blijf uit de buurt van spierverslappers zoals Vetranquil.
Merk je dit jaar dat je hond angstig of bang is voor vuurwerk. Dan kan je ervoor kiezen om volgend jaar rond oktober al te beginnen met trainen. Veel oplossingen hebben langer de tijd nodig dan een maand. Hierdoor is het dus van belang om op tijd te beginnen.
Tyra van der Molen
Bronnen: LICG, doggo.nl
Comments